13 Nisan 2016 Çarşamba

Iznik Gezi Rehberi

İZNİK GEZİSİ


2015 Ramazan Bayramı'nda kısa tatilden faydalanıp İstanbul'a yakın bir yerlere gidelim dedik. Daha önce Bursa'yı gezmiştik ama İznik'e gidememiştik , zaten İznik'e ayrı zaman ayırmak gerek. Asya doğduktan sonra çok vakit bulamadığım için geçen yıl yaptığımız gezinin yazısını yazmak da yeni nasip oldu.. Bayram tatilinde oğlum anneannesiyle Didim'e yazlığa gittiği için biz de  o zaman 2 aylık olan kızım ve eşimle birlikte gittik İznik'e. İki çocuklu olduktan sonra tek çocukla gezmenin keyfi paha biçilemez :)

İznik'e gitmek için Yenikapı'dan Yalova'ya deniz otobüsüyle geçiyorsunuz deniz otobüsü 1 saat 15 dakika sürüyor. Sonrasında hemen limanın sağ tarafında minibüs duraklarından İznik minibüslerine biniyorsunuz o da 1 saat sürüyor kişi başı 12 TL. Yani İstanbul'a çok çok yakın:)

İznik'te çoğu göl kıyısında olan 5-6 tane güzel otel var. Biz sessiz sakin olması açışından merkezdeki Hotel Aydın'da kaldık.Otel dediğim öyle lüks falan değil oteller:) bize yatacak yer olsun temiz olsun yetiyor zaten. Biz merkezdeki Hotel Aydın'da kaldık. Gayet ilgili tatlı insanlar ama otel işletmesinden bi haberler:) Bir sabah kahvaltıya indik kimsecikler yok:)
Dediğim gibi öyle küçük şeylere takan bir çift değiliz maksat gezmek zaten..

İznik'in muhteşem bir tarihi geçmişi var. Hem Hıristiyanların hem de Osmanlı'nın izi var hala. Şehir surlar tarafından çevrilmiş ve girişler için de kapılar inşa edilmiş. Mesela İstanbul'a gidiş yönünde İstanbul kapısı var. Biz tüm şehri kapıları yürüyerek gezdik. O zaman Asya bebek arabasında saatlerce uyuyordu:) Şimdi hayatta durmaz arabada..




İznik tarihte bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Çok değerli tarihi yapılar var , fakat maalesef  bu eserlerin çoğu şu anda tarihi eser değil harabeye dönmüş durumda. İznik'e gitmeden bu şaheser şehir neden bu kadar ilgi çekmez diye düşünmüştüm. Bunun nedeni kesinlikle tarihe veremediğimiz değer:( Yüzlerce yıllık tarihi eserlerin hemen yanına ev yapılması sadece Türkiye'de görülür herhalde.. Güzel bir kafede kahvaltı yaptıktan sonra gezmeye şehrin tam dört yol ağzında olan Ayasofya Cami'den başladık. Cami çok ilginç bir yapı diğer camilere benzemiyor, zaten kiliseden çevrilmiş, tamamen taş. İçerisi taş olmasından kaynaklı gayet serin







Sonrasında İznik Müzesi'ne doğru yola koyulduk, fakat restorasyon sebebiyle kapalı olduğundan sadece bahçesine bakabildik. Müzenin hemen çaprazında ünlü Yeşil Camii bulunuyor. Çandarlı Halil Hayreddin Paşa tarafından yapılmış olan Camii'nin minaresi çok güzel.
Image result for iznik yeşil camii minare

Tarihi yerleri gezerken elimize bir çocuk Ikınci Murat Hamamı'na yapılmış olan kafeyle ilgili bir broşür verdi. Tabi hemen ilgimizi çekti ve rotamızı oraya cevirdik. Kafe öyle tatlı bir ortam ki Çevresinde İznik çini hediyelik dükkanları dolu. Esnaf güler yüzlü herkes çok pozitif. Türk kahvelerimizi için bir güzel dinlendik.



Gez gez acıkmıştık ve ünlü İznik köftesi'ni deneyelim istedik. Köfteci Yusuf'ta öğlen yemeğimizi yedik. Ben köftenin pek bir numarasını göremedim. Ama servis hızlı ve çalışanlar güler yüzlüydü.

Image result for iznik köfteci yusuf
Yyine yürüyerek göl kıyısına doğru yola çıktık. Asya arada uyanıyordu emziriyordum uyumaya devam ediyordu. 2 aylık bebek yaşamının çoğunu uykuda geçirdiği için gezmek çok daha kolay oluyor :)
Göl çevresi çok güzel..



Akşam yemeğinden sonra otelimize gidip dinlendik ve ertesi gün kahvaltı sonrası yine yollara düştük. Bu sefer Roma Tiyatrosu , Lefke Kapı ve bir kaç tane tarihi Camii'yi gezdikten sonra göl kıyısı şehir arasında bir kaç kez git gel yapıyoruz. Akşam yemeği için göl kenarındaki Çamlık Restoran'a gidiyoruz. Ünlü yayın balığını sipariş ediyoruz. fiyatlar bence lezzet ve hizmete göre baya yüksek. Ortaya getirilen iki kişilik (aslında çok küçük) olan salatanın fiyatı 10 TL. Yayın balığı lezzetli bir balık Onun da tadına bakmış olduk.


Tüm gün arabada uyuyup bizi rahat gezdiren Asya kızımız sıra yemek yemeye geldiğinde hiç durmadan ağlamaya başlıyor. Yemeğimizi hızlı hızlı yiyip kucakta göl kenarında yürüyüş yapıp otelimize dönüyoruz.
Ertesi sabah kahvaltı sonrası yine aynı güzergahla İstanbul'a dönüyoruz.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder